ÁTADTUK A 2019 ÉVI ÉPÍTÉSZETI NÍVÓDÍJAT

Posted by on 2019, Sze 16 in Hírek, Közérdekű

A 2019 évi “Zala megye Építészeti Nívódij” pályázatra 1 pályamű érkezett,
amit a kibővített elnökségi ülés díjazásra javasolt.

A Nívódij átadása a 2019. szeptember 12.-én megtörtént, ahol a kamara
elnöke Trajer Ferenc a ZMÉK elnöke adta át a díjat az alábbi értékelés
kiséretében:

„Zala Megye Építészeti Nívódíj 2019” adományozása

A „Zala Megyei Építészeti Nívódíj” az erre irányuló pályázaton résztvevők körében adományozható a Zala Megyei Építész Kamara Által. A díjat a Kamara kibővített elnökségi ülésén ítélték oda a kiírás szerinti formában, a díjazásra alkalmas épületnek és alkotójának.
2018 évben egy pályamű érkezett, ami a
Zalaegerszeg Munkácsy u. 2. szám alatti, volt Zóna étterem hasznosítása irodaépületté.
A használatra átadott épület elkészült, melynek alkotógárdája, Zsuppányi Gyula és Fülöp Tibor építész tervezők irányításával került engedély, illetve kiviteli terv szintjére.
Az épület beruházója a Zala Megyei Kormányhivatal, Zalaegerszeg Kosztolányi u. 10.
A beadott pályamű a kiírási feltételeknek minden vonatkozásában megfelelt, ugyanis pályázat nem csak új épületekre nyújtható be, hanem kiterjed a hagyományos értékek megőrzésére és az építészeti és környezeti kultúra fejlődését célzó beruházásokra is.
Fentiekre tekintettel a Zala Megye Építészeti Nívódíjat 2019 évben, mint azt már a májusi kamarai taggyűlésen is kihirdettük Zsuppányi Gyula és Fülöp Tibor építész tervezőknek adományozza.
Pár gondolat az épületről.
Az alkotók helyesen kezelték az épület meglévő „szerepét” a városi szerkezetben. Az épület az 1800 évek végén épült mintegy mozgalmas közéleti funkcióval, kávéházként. Mivel az épület fentiek miatt helyi védelem alatt áll rendkívül körültekintően kellet a tervezőknek a tervezés folyamán eljárniuk. A kicsi telek belső udvarában volt szükséges kialakítani egy olyan bővítést mely biztosítja a szintek közötti elérhetőséget anélkül, hogy a védett épület belsejét kellett volna szétrombolni. Az adott kubatúrában jól sikerült beilleszteni a megrendelő által kívánt területet, illetve szinteket, anélkül, hogy az épület megjelenésében lényeges változást okozott volna.
Hosszú idő óta végre megoldódott ezen épület sorsa, mert éveken keresztül állapota csak folyamatosan romlott. A tervezők megfelelő anyagok alkalmazásával ismét jellegéhez méltó épületet faragtak belőle mely mindenki megelégedésére szolgálhat.
Köszönjük, hogy a pályázaton, elindultak és hogy felvállalták az esetleges szakmai kritikát a kollégák részéről, mely egy alkotás esetében elkerülhetetlen, viszont azt is tudjuk, hogy ez az alkotás velejárója.

Még egyszer gratulálunk a díjazottaknak.

Zalaegerszeg 2019.09.12.

Az átadás képei: (rákattintva nagyíthatók)